Beauty Boulevard

Det är inte alltid lätt att veta vad för mat som är nyttig att äta, alltså då nyttig på "riktigt". Men här i detta inlägg tänkte jag ta upp 10 livsmedelsgrupper som enligt forskning är bra att få i sig av varje vecka.

Rotfrukter: Detta är en riktigt bra kolhydratskälla och du får in dig fibrer, vitaminer, mineraler och antioxidanter. Det är inte fel att variera mellan olika rotfrukter. Du har ju många att välja på som morot, palsternacka, potatis, rotselleri, kålrot, rödbeta, jordärtskocka, svartrot, sötpotatis och rädisa.

Frukt och bär: Med detta får du i dig en massa fibrer, vitaminer, mineraler och antioxidanter.

Grönsaker: Grönt är skönt, smakar gott och är bra att fylla ut tallriken med. De mättar bra och ger en massa vitaminer, mineraler och antioxidanter.

Gryn och fullkornsprodukter: Med detta får du massa fibrer och fullkorn. Fibrer hjälper till att reglera våra blodfetter, är bra för vår magfunktion och är även mat till våra goda magbakterier. Fullkorn har visat sig kunna sänka risken för hjärt- och kärlsjukdom, diabetes typ II och vissa cancerformer.

Baljväxter: Även dessa är en bra kolhydratkälla som även är rik på protein. Innehåller mycket fibrer, vitaminer och mineraler. 

Fisk: Med fisk får du i dig nyttigheter så som Omega 3 och dessutom är fet fisk bra källa till D-vitamin.

Vegetabiliska oljor: Innehåller omega-6 och till viss del omega-3. 

Naturella nötter: Fulla av fibrer, vitaminer, mineraler och omättade fettsyror. 

Ägg: Innehåller högkvalitativt protein och D-vitamin. 

Mejeriprodukter: Njut av mjölk, yoghurt, fil, keso och kvarg. De är rika på protein, kalcium och en del D-vitamin. 

16 May 2020